szablon-nesca

Temat: zerowy wynik estradiolu
" />Witam, mam na imię Magda. Mam prawie 33 lata. Od 9 m-cy z narzeczonym staramy sie o dziecko. Cierpię na hiperprolaktynemię. Przyjmuję Bromergon (1 tabl. dziennie) i dzięki niemu miesiączkuję regularnie (cykle ok. 30 dniowe). Wyniki mam w miarę dobre, oprócz jednego - Estradiolu. Jestem pod stałą opieką lekarza endokrynologa.
Poniżej przedstawiam wyniki badan zrobionych pomiędzy 3-5 dniem cyklu:

TSH - 0,98 uUl/ml
Prolaktyna - 10,48 ng/ml
FSH - 5,49 mIU/mL
Estradiol - 0 pg/mL

Bardzo martwi mnie ten estradiol. Czy oznacza to, że przechodzę menopauzę? Dodam, ze zrobiłam tez badanie na poziom Progesteronu w 21 dniu cyklu i wynik był w normie (chyba po raz pierwszy w życiu).
Ale co z tym Estradiolem? Wynik bardzo mnie zestresował, a wizyta u lekarza dopiero 8 października. Z góry dziękuję za odpowiedź. Magda
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=59173



Temat: Co po nieudanym INV ?
" />Przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników - POF ("premature ovarian failure") to niewrażliwość jajników na hormony u młodych kobiet. Objawami są: brak miesiączek, niski poziom estrogenów we krwi, podniesiony poziom FSH. Diagnoza pełna wymaga braku okresu przez około 3-4 miesiące, dwóch testów na FSH wykonanych w osobnych cyklach, w odstępie przynajmniej jednego miesiąca, gdzie wynik wynosi powyżej 40 mIU/M. POF łączy się z brakiem jajeczek, niezdolnością więc jajników do produkcji pęcherzyków Graafa. Objawami i skutkami przypomina menopauzę, ale o ile menopauza jest procesem trwałym, POF czasem takim nie jest. Może być odwracalne. Wiemy, że kobiety z tą chorobą mogą sporadycznie jajeczkować. W niektórych przypadkach POF może być tymczasowe lub okresowe.
Pomoglam troszke ?
Estrogeny najlepiej badac w 3 dc i w okresie okoloowulacyjnym , najczesciej ok. 14 dc - tj. estradiol, LH, FSH

Czyli Slonko, nic tylko isc do Wampirkow i oddac krew
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=7176


Temat: wyniki hormonów
" />Proszę o interpretację wyników.
Podam wszystkie jakie mam, a niepokoi mnie poziom estradiolu - wg norm, mam wynik jak kobieta po menopauzie
testosteron - 0,364 ng/ml (norma 0,06-0,82)
Progesteron 21 dc - 40,24 nmol/l (norma 4,9-71,9)
25 dc - 44,43
28 dc - 30,54
TSH - 1,47 uUl/ml (norma 0,27-4,2)
FT4 - 17,67 pmol/L (norma 12-22)
FT3 - 4,63 pmol/L (norma 3,95-6,8)
prolaktyna 21dc - 693 mlU/l (norma 72-511)
kolejny cykl - prolaktyna 21 dc - 978,6 mlU/l (norma 72-511). Po półtora cylku z Bromergonem - wynik 147,8 (ładnie spadła, ale czy nie za nisko???)
Estradiol 14 dc - 81,59 pmol/l (norma 243-1509)
LH 14 dc - 14,97 IU/l (norma 14-95,6)
FSH 14 dc - 8,83 IU/l (norma 4,7-21,5)

Mam 32 lata, staram sie od półtora roku. Nie miałam poronień. Badanie HSG - ok. Badanie nasienia - ok.
Bardzo prosze o opnię.
Będę wdzięczna.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=16537


Temat: wyniki hormonów
" />
">Proszę o interpretację wyników.
Podam wszystkie jakie mam, a niepokoi mnie poziom estradiolu - wg norm, mam wynik jak kobieta po menopauzie
testosteron - 0,364 ng/ml (norma 0,06-0,82)
Progesteron 21 dc - 40,24 nmol/l (norma 4,9-71,9)
25 dc - 44,43
28 dc - 30,54
TSH - 1,47 uUl/ml (norma 0,27-4,2)
FT4 - 17,67 pmol/L (norma 12-22)
FT3 - 4,63 pmol/L (norma 3,95-6,8)
prolaktyna 21dc - 693 mlU/l (norma 72-511)
kolejny cykl - prolaktyna 21 dc - 978,6 mlU/l (norma 72-511). Po półtora cylku z Bromergonem - wynik 147,8 (ładnie spadła, ale czy nie za nisko???)
Estradiol 14 dc - 81,59 pmol/l (norma 243-1509)
LH 14 dc - 14,97 IU/l (norma 14-95,6)
FSH 14 dc - 8,83 IU/l (norma 4,7-21,5)

Mam 32 lata, staram sie od półtora roku. Nie miałam poronień. Badanie HSG - ok. Badanie nasienia - ok.
Bardzo prosze o opnię.
Będę wdzięczna.
Estradiol jest faktycznie niski ale mzoe to swiadczyc ze np dany cykl byl bezouwlacyjny albo ze bylo to duzo wczesniej niz miala wystapic owulacja. Z powazaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=16537


Temat: endometrium a wczesne poronienia
" />Dzień dobry,

">1. Czy źle funkcjonujące endometrium może spowodować rozwój pustego jaja płodowego lub ciąży biochemicznej?

Tak.


">2. Czy jakość endometrium zależy głównie od poziomu estrogenów (dawek leków) czy jednak wiek kobiety ma tu również znaczenie?

Jakość endometrium zależy od dawek leków w zakresie możliwości tej śluzówki. Może się ona pogorszyć z wiekiem (mam na myśli okres kilku - kilkunastu lat po menopauzie).

">3. Wszystkie transfery miałam przy grubości endometrium 9-10 mm, mimo dużych dawek leków (10mg estradiolu na dobę) nie udało się uzyskać lepszego wyniku, czy to oznacza, że moje endometrium straciło swoją receptywność ( mam 40 lat)?

To piękna śluzówka. Gratuluję. Proponuję poszukać innych przyczyn Pani nieszczęść.
Swoją drogą - jak Pani przyjmowała ten estradiol i jakie poziomy estradiolu uzyskano w Pani krwi? Jeżeli doustnie, to może Pani zbyt zdrowa wątroba metabolizowała ten lek zanadto uniemożliwiając uzyskanie odpowiedniego poziomu w macicy?
Serdecznie pozdrawiam,
kl
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=62009


Temat: endometrium a wczesne poronienia
" />dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź i podrążę temat dalej


">Jakość endometrium zależy od dawek leków w zakresie możliwości tej śluzówki. Może się ona pogorszyć z wiekiem (mam na myśli okres kilku - kilkunastu lat po menopauzie).

to znaczy, że pomimo iż mam już 40 lat, ale cały czas regularnie miesiączkuję to nie ma podstaw by sadzić, że jakość mojej śluzówki pogorszyła się w jakiś znaczący sposób?

zapomniałam jednak dodać, że za mną 4 łyżeczkowania macicy, jednak nie zauważyłam po tych zabiegach jakiegoś znaczącego obniżenia grubości endometrium, czy mimo to można przypuszczać, że te właśnie zabiegi mają wpływ na jego jakość ?


Rzeczywiście estradiol przyjmowałam doustnie, a jego poziomu w krwi nie badałam. Wiem, że jest Pan zwolennikiem przyjmowania dopochwowego, mam zamiar przy kolejnym transferze właśnie tak spróbować.

dziekuję i pozdrawiam
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=62009


Temat: Menopauza a ciąża.
" />Panie doktorze!
Od dłuższego czasu nie mam miesiączki. Wczoraj robiłam badania (zlecone) FSH i E2. Poziom FSH sięga 75, a Estradiol ok. 154. Muszę nadmienić iż badanie robione było według norm "menopauzy" ze względu na brak miesiączkowania. Mam jeden nie cały jajnik (drugi wraz z jajowodem usunięty 6 lat temu z powodu dużej torbieli). Lekarz przepisał mi Cyklo-Progynovę (mam brać tylko jej II część). Po wystąpieniu miesiączki mam zrobić jeszcze raz FSH. Zdaję sobie sprawę, że na własne jajeczko nie mam szans, ale czy realnym jest zagnieżdżenie zapłodnionej komórki dawczyni w takich okolicznościach i utrzymanie takiej ciąży? Jakie są szanse na utrzymanie ciąży? No i najważniejsze, czy jest w ogóle sens podchodzenia do IVF przy objawach menopauzy?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Z wyrazami szacunku
Hanna 26 lat.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=26046


Temat: endometrium atroficzne
" />Mam pytanie czy któraś z Was miała taki problem albo słyszała o tym
Miałam robioną abrazję/biopsję endometrium i wynik jest następujący:

pobrano tkanki i narządy - "wyskrobiny z jamy macicy bardzo skąpe, szare"
Rozpoznanie patomorfologiczne: "Endometrium atrophicum"

Z netu wynalazłam, że to endometrium, którego "typowy atroficzny nabłonek płaski charakteryzuje kobiety po menopauzie, jest on cienki, białobladawy"
Atrofia - to zanik, zmniejszanie się i zanikanie pewnych narządów wskutek zwyrodnienia i śmierci komórek.

Dodam, że trochę mnie to zmartwiło. Wyniki hormonów też nie mam najlepsze. Dodam iż na poprzedniej wizycie dr endokrynolog powiedziała, że moje hormony - estradiol i PRG są na poziomie jak u kobiety po menopauzie
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=20663


Temat: Interpretacja wyników hormonów cz. II
" />Proszę o pomoc w interpretacji wyników badania poziomu estradiolu (jestem na początku drogi do ciąży)

Badanie w 10 dc (przy średniej długości cyklu 29 dni)
estradiol 2437.0 pmol/l
normy podane przez lab.:
faza folikularna [46,0-607]
faza owulacyjna [315-1828]
faza lutealna [161-774]
po menopauzie [<201]
Ciąża 1-szy trymestr [789-15781]

Ciąża wykluczona.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=63409


Temat: jak dziala primolut-nor?
" />agu_tek, gryzie mnie że masz brać brać te tabletki od 4 d.c. a nie po owu w fazie lutealnej na przykład kaprogest - u mnie rewelacyjnie działał (luteina czy duphaston z czasem stały się dla mojego organizmu niemal obojętne ) Z jednej strony rozumiem postępowanie gin - bo w ten sposób zahamuje pracę jajników w tym cyklu i jednocześnie zluteinizuje torbiele a na kaprogeście w fazie lutealnej organizm mógłby "zechcieć" owu no ale torbielki miałby też warunki do luteinizacji. Jak duże są torbiele? A w ogóle to jestem zła, ze Cię gin przestymulował - nieładnie z jego strony bo czegoś nie dopilnował. Napisałaś, ze po raz kolejny masz brać primolut - kiedy brałaś?

Primolut to noretisteron - z tego, co wiem wbrew pozorom noretisteron nie wpływa na wzrost poziomu progesteronu w organizmie, tak wskazują badania kliniczne. Mądrzy lekarze nie dają tego leku nawet kobietom w okresie menopauzy, gdzie chodzi o wsparcie a nie o starania - po prostu progesteron (na przykład zwykła dla każdej z nas luteina dopochwowa) lepiej reguluje estradiol i podnosi progesteron.
Noretisteron bardziej podnosi c-peptyd (czyli zwiększa ilość insuliny) w porównaniu z progesteronem.
Moze niepotrzebnie gryzie mnie ten primolut, ale osobiście nie jestem przekonana - więc się dzielę, ale to tylko głos w dyskusji, może któraś z Bocianówek brała i była zadowolona z efektu.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=34613


Temat: Diagnozowanie demencji - badania i wyniki
Dzisiaj chciałbym powrócić do tego o czym już wspominałaś Kiki - do hormonów, w których lekarze także doszukują się przyczyn demencji.

Kiedy naukowcy zauważyli, że pierwsze objawy demencji bardzo często pojawiają się u kobiet w okresie menopauzy, zaczęli przyglądać się bliżej zmianom hormonalnym i innym reakcjom, które wtedy zachodzą. Po badaniach na progesteronem i estrogenami część naukowców doszła do wniosku, że zaburzenia krótkotrwałej pamięci słownej i częstsza demencja związane są z obniżeniem poziomu estrogenów. Po dalszych badaniach laboratoryjnych stwierdzono nawet, że estradiol chroni komórki hipokampa przed toksycznym wpływem b-amyloidu. Jeśli ktoś woli bardziej naukowy opis:

Stwierdzono również, ze estrogeny zwiększają ekspresję mRNA dla mózgowopochodnego czynnika troficznego (BDNF) i czynnika wzrostu nerwów (NGF) - dwóch substancji, które osłabiają efekt starzenia się i przeciwdziałają uszkodzeniu neuronów cholinergicznych. NGF produkowany jest głównie w hipokampie i jego efekt cholinergiczny jest szczególnie istotny w zapobieganiu rozwoju choroby Alzheimera. Estrogeny redukują także tworzenie się b-amyloidu poprzez przyspieszenie metabolizmu jego białka prekursorowego. Nie bez znaczenia dla rozwoju AD jest zdolność zapobiegania uszkodzeniom nerwów, wynikającym z akumulacji wolnych rodników, czyli stresu oksydacyjnego. W warunkach in vitro estrogeny chronią hodowane neurony hipokampa przed szkodliwym wpływem toksyn i b-amyloidu.
Źródło: alzheimerdlaopiekunow.pl/forum/viewtopic.php?t=216


Temat: Moje wyniki - proszę napiszcie co o nich sądzicie
Diduś dziekuje Ci bardzo za odpowiedź, bo juz zdązylam sie maksymalnie zestresowac. Mam jednak jeszcze jedną prośbe - napisz mi prosze, jak to jest z tym "pikiem owulacyjnym". Czy to znaczy, ze zaraz po ovu estradiol spada ? Ja mialam ten pecherzyk 20 mm 15 dc wieczorem, a 16 dc rano robilam badanie (estradiol), czyli jeśli jak piszesz moj poziom estradiolu świadczy o tym, ze owu byla, to musiala byc w nocy ... Czy tak ? Wiem, wiem, ze marudze, ale to wszystko dla mnie to czarna magia.
A o czym świadczy niski poziom estradiolu (poza menopauzą, bo o tym juz gdzieś doczytalam;-)? Czy leczenie, aby byl w normie jest skomplikowane?
Przepraszam za te "100 pytan do ...", ale mam juz taki balagan w glowie, a wizyta u lekarza dopiero za kilka dni.
Buziaki - MaDa
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=945


Temat: Kofeina - wróg, czy przyjaciel?
" />Źródło: http://www.drlam.com/protocol/endometriosis.asp

Badania pokazały, że picie więcej niż dwóch filiżanek kawy dziennie może podwyższać poziom estrogenów u kobiet. Może ono również prowadzić do problemów takich jak endometrioza czy bolesność piersi. Średniej wielkości filiżanka kawy zawiera około 100 mg kofeiny, a średniej wielkości filiżanka herbaty zawiera 1/3 zawartości kofeiny, która jest w kawie.

Wysokie poziomy estrogenów u kobiet w takich wypadkach mogą być szkodliwe i prowadzić do raka piersi a u mężczyzn - prostaty. Osoby, które mają przypadki nowotworów w rodzinie są szczególnie narażone na zachorowania.

W badaniach przeprowadzonych klinicznie przebadano około 500 kobiet w wieku między 36 a 45 lat. Kobiety te nie były w ciąży, nie karmiły piersią ani nie były poddawane terapiom hormonalnym. Dokonano wywiadu dotyczącego ich diety, palenia papierosów, wzrostu i wagi. Zmierzono im również poziomy hormonów podczas 5 dni cyklu miesięcznego.

Wyniki pokazały, że kobiety, które spożywały więcej niż filiżankę kawy dziennie miały wyraźnie wyższe poziomy estrogenów w czasie wczesnej fazy folikularnej cyklu miesięcznego. Te, które spożywały co najmniej 500 mg kofeiny dziennie, czego odpowiednikiem jest cztery lub pięć filiżanek kawy, miały o 70% wyższy poziom estrogenów niż te kobiety, które spożywały mniej niż 100 mg kofeiny dziennie.

Przyjmowanie kofeiny z różnych źródeł zostało powiązane z wyższymi poziomami estrogenów niezależnie od wieku kobiety, jej BMI, spożycia kalorii, palenia papierosów, picia alkoholu i zawartości cholesterolu w diecie. Spożycie kawy podwyższa poziom estrogenów. W organizmie znajdują się trzy różne postaci estrogenów: estron, estradiol i estriol. Estradiol jest postacią, która sprzyja powstawaniu nowotworów. Kobiety powinny ograniczyć dzienną dawkę kofeiny, aby nie przekraczała ona dwóch filiżanek dziennie, aby obniżyć ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych.

Długotrwałe przyjmowanie dużych dawek kofeiny może doprowadzić do uszkodzenia nadnerczy i obniżenia produkcji progesteronu. Właściwy stosunek progesteronu do estrogenów zostaje wówczas zachwiany, co powoduje powiększającą się przewagę estrogenów.

Kawa (a szczególnie w połączeniu z cukrem) powoduje również zakwaszanie organizmu. Ciało próbuje neutralizować kwas pozbywając się wartościowych minerałów takich jak magnez czy wapń z kośćca. To prowadzi do demineralizacji kości w wyniku wystąpienia przewlekłej osteoporozy.

Ponadto, kawa jest stymulantem, który sprawia, że organizm gromadzi adrenalinę próbując odeprzeć atak za pomocą reakcji "flight or fight" (uciekaj lub walcz). W odpowiedzi na adrenalinę, nadnercze (znajdujące się w górnej części nerek) zaczyna wydzielać kortyzol, hormon przeciwzapalny odpowiedzialny za zneutralizowanie efektu adrenaliny. Długotrwały nadmiar kofeiny może doprowadzić z czasem do hypoadrenii. Nadnercza są również odpowiedzialne za wytwarzanie pregnenolonu, z którego powstaje progesteron. Deficyt progesteronu prowadzi z kolei do zaburzenia równowagi między estrogenami i progesteronem, doprowadzając do przewagi estrogenów oraz wielu objawów takich jak zmęczenie, uderzenia gorąca, depresja, zazwyczaj powiązane z symptomami występującymi podczas menopauzy i przed miesiączką.

Tak więc, spożywanie kofeiny może doprowadzić do podwyższenia poziomu estrogenów, uszkodzenia nadnerczy i osteoporozy.
Źródło: endometriosis.org.pl/forum/viewtopic.php?t=375